Руските авиолинии не се страхуват от европейските санкции за полети в Крим

Руските авиокомпании няма да прекратят полетите до Крим заради забраната на Европейската организация на въздухоплаването Евроконтрол, предаде ИА Прайм.

Представители на руските авиолинии отговориха, че от една страна те не са под юрисдикцията на европейските авиовласти, а от друга, въвеждането на санкции от страна на Русия може да се окаже болезнено за европейците. През Русия преминават транссибирски маршрути, през които преминава голяма част от трансконтиненталните полети на международните превозвачи.

„Най-големият руски авиопревозвач – „Аерофлот” не е засегнат от санкциите на Евроконтрола относно полетите в Крим”, уверява източник на агенцията. Компанията извършва полетите до Крим през въздушното пространство на Русия без да е необходимо допълнително съгласуване с властите на Украйна.
Проблеми с полетите в Европа също едва ли биха възникнали, тъй като те могат да станат причина за въвеждането на санкции от страна на Русия.

Във вторник „Аерофлот” обяви началото на широкомащабна програма за полети в Крим, която планира двойно понижение на цената на билетите и увеличение на полетите от други градове в Русия.

По-рано СМИ съобщи, че Росавиация е отправила искане към Международната организация за въздушен транспорт относно изменението на статуса на кримските летища от украински на руски.