Руската централна банка понижи основната си лихва

След края на днешно редовно заседание Централната банка на Русия обяви очаквано от мнозина понижение на основните лихви в страната, цитирайки рискове за съществено забавяне на руската икономика.

„Балансът на рисковете все още остава в посока към по-съществено охлаждане на руската икономика като днешното решение ще допринесе за намаляване на тези рискове, без това да представлява допълнителна заплаха за повишение на инфлационния натиск в страната, се посочва в изявление на РЦБ.
Руската централна банка намали със 100 базисни пункта основната едноседмична репо лихва до ниво от 14% от предишно ниво от 15 проценти пункта. Това представлява второ понижение на основната руска лихва от началото на годината, след като в края на януари РЦБ намали изненадващо лихвата с 200 пункта до 15% от ниво от 17%. В средата на декември 2014-а година РЦБ предприе извънредно драматично повишение на основната лихва с цели 650 базисни пункта до ниво от 17%, като реакция на панически спад на местната валута до 80 рубли за долар и до около 100 рубли за едно евро.

Централната банка понижи със 100 базисни пункта до 13% и своята депозитна лихва.

Според РЦБ настоящата парична политика и ниската икономическа активност ще окажат благоприятно влияние за забавяне на годишния растеж на потребителските цени (CPI) до 9% в рамките на следващите 12 месеца (към март 2016-а година) и до целевото инфлационно ниво на банката от 4% през 2017-а година.

С оглед на отслабващите инфлационни рискове, Централната банка ще остане в готовност да продължи да намалява лихвените нива, се посочва в днешното изявление на РЦБ.

В същото време Руската централна банка прогнозира свиване (спад) на БВП на страната с 3,5% до 4% през настоящата година.

Следващото редовно заседание на РЦБ ще се проведе на 30-и април.

На последвалата пресконференция, шефът на Руската централна банка Набиулина посочи, че икономическите условия в страната може би ще продължат да се влошават до първото тримесечие на 2016-а година, когато тя очаква БВП да оформи дъно. За 2016-а година Набулина прогнозира, че руската икономика ще се сви с 1% до 1,6%, след което очаква солиден растеж на БВП с 6% през 2017-а година.

Според нея вносът в Русия ще се понижи през настоящата година с 30%, а нетното изтичане на капитали може да достигне 110 млрд. долара.

РЦБ очаква цените на уралския петрол да бъдат между 50 и 55 долара за барел, но банката изследва и рисков сценарий, според който петролните цени ще се задържат трайно на ниво от 40 долара за барел през периода 2015-а/2017-а година.

Според Набиулина понастоящем руската рубла е подценена с около 10%.

Източник: БНР