Руската православна църква ще помоли за отлагане на Всеправославния събор

Руската православна църква ще помоли за отлагане на Всеправославния събор

Публикувано от:

Руската православна църква (РПЦ) ще помоли Вселенската патриаршия да премести датите за провеждането на Всеправославния събор. Това съобщи днес на брифинг след заседание на Светия синод председателят на отдела за външни връзки в Московската патриаршия митрополит Иларион, цитиран от ТАСС.

„Решихме, че ако някои от 14-те автокефални църкви не участват, и ние няма да можем да участваме във Всеправославния събор“, посочи митрополитът.

Той отбеляза, че в такъв случай Съборът няма да е Всеправославен и не може да бъде постигнат консенсус по нито един въпрос.

„Ако все пак Съборът бъде организиран, това ще бъде нарушение на регламента на Събора, тъй като той трябва да бъде свикан със съгласието на автокефалните църкви“, добави митрополит Иларион.

Той съобщи, че РПЦ ще се „обърне с молба към Константинополската патриаршия за това, Съборът да бъде проведен в други срокове, а времето, което ще се появи в резултат на това решение, да се употреби да това да се разрешат натрупалите се проблеми и достойно да се подготви Всеправославният събор“.

Седмици преди насрочения за периода 17-26 юни Всеправославен събор на о-в Крит редица православни църкви обявиха, че отказват да участват в събора. Призив за отлагане на Събора отправиха Българската православна църква, Сръбската православна църква и др.