Руската православна църква: Русия води свещена война в Сирия

Руската православна църква: Русия води свещена война в Сирия

Публикувано от:

Руското военно участие в Сирия се вписва в рамките на свещена война срещу тероризма, заяви Руската православна църква, предаде Франс прес. “Борбата срещу тероризма е свещена война и днес нашата страна е може би най-активно борещата се срещу него”, заяви говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, цитиран от Интерфакс, предава fbr.bg.

“Това решение отговаря на международното право, на нагласите на нашия народ и на специалната роля, която страната ни винаги е играла в Близкия изток”, добави Чаплин. Един от главните представители на мюсюлманската общност в Русия също подкрепи руското военно участие в Сирия. “Изцяло подкрепяме използването на руските въоръжени сили в борбата срещу световния тероризъм”, заяви за РИА Новости главният мюфтия на Русия Талгат Таджудин.

Руският патриарх Кирил изрази надежда, че участието на Русия в решаването на сирийския конфликт ще донесе дългоочаквания мир в региона, предаде ТАСС.

“Православните с болка в сърцето наблюдават многочислените случаи на насилие към християните в региона, отвличането и безмилостното убийство на епископи и монаси, варварското разрушаване на древни храмове. Не по-малко страдат и мюсюлманите по тези места, които са свещени за представителите на всички авраамови (монотеистични – бел.прев.) религии”, заяви патриарх Кирил.

“Руската федерация взе отговорно решение да използва въоръжени сили в защита на сирийския народ от бедите, предизвикани от произвола на терористите. Ние свързваме с това решение приближаването до мира и справедливостта на тази древна земя”, заяви руският патриарх.