Руската военна промишленост ще получи 2,9 млрд. рубли субсидии от държавата

Руските компании, износители на военна продукция, и догодина ще получат субсидии от държавния бюджет, става ясно от съобщение на сайта на руското правителство.

Тази сутрин от институцията съобщиха за подписано от премиера Дмитрий Медведев постановление във връзка със закона за бюджета на Руската федерация за 2015 година.

Според него компаниите от военнопромишления комплекс, които изнасят своята продукция, ще получат 2,9 млрд. рубли през 2015 година. Тези средства трябва да компенсират част от разходите за лихви, получени от руски кредитни институции, както и от държавната корпорация Внешэкономбанк (Банката за развитие и външноикономически дейности).

През 2016 година субсидията от държавния бюджет за индустрията по същото перо ще бъде 2,94 млрд. рубли, става ясно още от текста на постановлението.

Целта е подпомагане на развитието на компаниите от руската отбранителна индустрия, както и повишението на конкурентоспособността на сектора, допълват от правителствената прессслужба на Русия.

Подобни механизми за подкрепа на руската военна промишленост имаше и в периода 2005 – 2012 година. Тогава субсидии на обща стойност от 42 млрд. рубли получиха 250 организации. Това беше правено с цел стимулиране на износа на продукцията на компаниите.

Организациите получаваха субсидии при условие, че нямат просрочени задължения към федералния бюджет и държавни фондове./ Инвестор