Русия ще филтрира интернета, за да защити децата

 До 2020 година в Русия ще се появи Национална система за филтрация на интернет трафика(НаСФИТ). Тя трябва да защитава децата от негативно и опасно съдържание, съобщи Фокус. 

Ръководителят на „Лигата за безопасен интернет“(ЛБИ), Денис Давидов, разказа на руското издание „Известия“, че непълнолетните потребители на мрежата, ще могат да посещават само проверени страници от „белият списък“.
Създаването на НаСФИТ, за използването на информационни ресурси от деца, е предвидено от държавната програма „Цифрова икономика“, която утвърди, на 31 юли, Министър председателят на Русия Дмитрий Медведев. Според текста на документа, до края на първото тримесечие на 2019 г., трябва да бъде разработена архитектурата и прототипа на НаСФИТ и да бъдат определени необходимите ресурси за разработването ѝ. До края на първото тримесечие на 2020 г., системата трябва да бъде въведена в експлоатация.
Основните лобисти за създаването на такава система, през последните пет години, са ЛБИ и сенатор Елена Мизулина. Те са участвали в разработката на закона за „Защита на децата от информация, причиняваща вреда на тяхното здраве и развитие“(Известен и като закон „За черните списъци“). През 2012 г., в руския интернет се появи единен регистър на забранената информация, с неговото въвеждане се занимава „Роскомнадзор“.
Денис Давидов разказа за „Известия“, че в момента се обсъждат два варианта за реализацията на НаСФИТ. Първият – филтрация на трафика само за образователни учреждения. Вторият – филтрация за всички ползватели на интернет в Русия. Гражданите ще могат свободно да посещават страниците от „белия списък“, а за да получат достъп до нефилтрирано съдържание, ще тря бва да напишат заявление до интернет-доставчика си.