Русия ще тества система за глобален контрол на ракети

Въздушно-космическите сили на Русия още тази година ще започнат тестване на нова система за глобален контрол на ракети, съобщи в. „Комерсант“.

Според изданието, през 2014 година на орбита може да бъде изведен космически апарат „Тундра“. От този момент ще започне разработването на Единна космическа система (ЕКС), като една от функциите й ще стабъде система за предупреждаване на ракетно нападение. Пускът на спътника е планиран за четвърто тримесечие на 2014 г. от космодрума „Плесецк“, с помощта на ракетата носител „Союз – 2.1б“ и блока „Фрегат“.

„Спътникът с по-голяма точност ще може да посочва района на поражение не само за балестични, но и други видове ракети, в това число и изстрелване на ракети от подводни лодки. При това на „Тундра“ ще бъде установена система за бойно управление. В случай на необходимост, чрез апарата ще може да се дава сигнал за нанасяне на ответен удар“, отбелязва вестникът.

За плановете по създаването на системите на въздушно-космическата отбрана обяви президентът Владимир Путин още през 2013 година. В този комплекс преди всичко ще трябва да влязат системите за предупреждение на ракетно и въздушно нападение, средства за установяване и поразяване на цели.