Русия ще предаде на Иран първата партида С-300 през август или септември

Иран ще получи първата партида руски зенитни ракетни системи С-300 през август или септември т.г., заяви в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ шефът на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов, предаде ТАСС.

„Мисля, че ще доставим С-300 до края на годината… Първата доставка ще бъде през септември или август“, заяви той.

По думите му Техеран ще получи ракетите в модификация С-300ПМУ-1. Чемезов поясни, че на Иран е необходима именно тази модификация, макар Москва да е предлагала „Антей-2500“ (система за ПВО от семейство С-300). Ръководителят на „Ростех“ отбеляза, че след доставянето на Иран на С-300ПМУ-1 тази модификация повече няма да се произвежда.

През февруари 2016 г. в медиите се появи информация, че от Астрахан в Иран в близките дни ще бъде доставена първата партида зенитни ракетни системи С-300ПМУ-2 „Фаворит“, но от руското министерство на отбраната опровергаха тези слухове.

През 2007 г. Русия и Иран сключиха споразумение за доставка на комплекси С-300. След приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция 1929, предвиждаща въвеждането на санкции по отношение на Иран, изпълнението на договора бе преустановено. Договорът на стойност над 800 млн. долара бе анулиран, а изплатеният аванс върнат на иранската страна.

Във връзка с неизпълнението на договора Иран подаде в Международния арбитражен съд иск срещу Русия на стойност близо 4 млрд. долара. По думите на вицепремиера Дмитрий Рогозин, в резултат на „продължителни, сложни и тънки преговори“ Русия е постигнала закриването на този спор в съда. През пролетта на 2015 г. руският президент Владимир Путин сне забраната за доставка на системите С-300 за Иран, припомня ТАСС.