Русия ще превърне летище „Хмеймим“ в своя пълноценна военна база в Сирия

Русия планира да превърне „Хмеймим“ в своя пълноценна военна база в Сирия и да разположи там постоянен контингент на Въздушно-космическите сили (ВКС). Това заяви пред в. „Известия“ първият зам.-председател на комисията по отбрана към Съвета на федерацията на РФ Франц Клинцевич.

„След съгласуване на правния статут „Хмеймим“ ще се превърне в база на руските въоръжени сили. Там ще бъде построена съответната инфраструктура и нашите военни ще живеят в достойни условия“, каза Клинцевич.

„Групировката на ВКС може да бъде увеличена съгласно двустранните договорености, но засега от гледна точка на решаването на поставените задачи разположените там сили и средства са достатъчни“, добави сенаторът.

По думите му към момента на въвеждането на руските ВКС в Сирия въоръжените сили на тази страна са били доста силно деморализирани и руската подкрепа им е помогнала да възвърнат боеспособността си.

Разузнавателната и огневата подкрепа от страна на руските ВКС позволява успешното решаване на стоящите през сирийската армия задачи, поясни Клинцевич.

„Русия разбира, че ако не предприеме мерки, мащабната терористична заплаха ще стигне и до нея. Трябва да се направи нещо, а не можем да се договорим със Запада за съвместни действия. Затова се провежда укрепване на отношенията с регионалните играчи – Сирия, Иран и Ирак“, заяви депутатът.