Русия ще плати руските гробове на гробището Сент Женевиев де Боа в Париж

Руското правителство е заделило почти 610 хил. евро за погасяване на задълженията за аренда на парцелите на руското гробище във френския Сент Женевиев де Боа. Съответното постановление бе публикувано днес на официалния сайт за правна информация.

Става дума за „предаването на доброволна вноска на РФ в държавната хазна на Френската република на сметката на общината (кметството) на града Сент Женевиев де Боа в размер на 690 600 евро”.

Тези средства предвиждат погасяване на задълженията за наем на 480 парцела на гробище „А” (руската част), за възобновяването на изтеклата концесия за аренда в полза на роднините на тези, които са погребани там.

Гробището Сент Женевиев де Боа е определяно като най-руското място в Париж. През 1920 г. в тази част на френската столица със средства на княгиня Веря Мещерска е бил открит Руски дом за стари руски дворяни, избягали от революцията и останали без средства. Тогава на местното гробище се появили и първите грабове с православни кръстове, а след това там е построена и малка църква. Оттогава Сент Женевиев де Боа се превърнал в място, предпочитано от руските емигранти.

Църква "Успение на Пресвета Богородица"

Сред  емигрантите, погребани на това гробище са редица видни военни, духовни лица, писатели, художници и артисти. Тук почиват в мир писателят Иван Бунин, фотографът Сергей Проскудин-Горский, премиерът на Временното правителство княз Георгий Лвов, вдовицата и синът на адмирал Александър Калчак и др. По-късно тук са погребани и Александър Галич, режисьорът Андрей Тарковский и балетният артист Рудолф Нуреев.

През 2008 г. правителството на РФ задели над 600 хил. евро за погасяване на арендата.

Освен това, през 2000 г. прахът на няколко руски дейци, погребани в Сент Женевиев де Боа, бе разпръснат в родината.