Русия ще настоява неин представител да оглави новото Бюро на ООН за борба с тероризма

Днес в кулоарите на Петербургския международен икономически форум ще се проведе среща между президента на Русия Владимир Путин и генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, пише вестник „Коммерсант“, цитиран от ИА  Фокус.

 По-рано помощникът на държавния глава Юрий Ушаков заяви, че руската страна ще повдигне въпроса за „реформирането на ООН“. Според източник, близък до Кремъл, става дума за възможността представител на Русия да оглави новата структура на ООН: Бюрото за борба с тероризма. Статусът на ръководителя на Бюрото ще съответства на заместник-генерален секретар. Москва би искала на този пост да види настоящия руски посланик в САЩ Сергей Кисляк. Но е възможно да бъдат обсъждани и други кандидати.
В Москва смятат, че Русия има пълното право да претендира за този висок пост. В съветските времена генералният секретар на НАТО винаги имаше заместник от СССР. В момента Гутереш има 11 заместници, но никой от тях не е представител на Русия. Същевременно всички останали държави от Съвета за сигурност имат свои хора сред заместниците.
Вчера вечерта по време на икономическия форум Гутереш разговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров, но пред медиите не беше съобщено двамата да са обсъждали кадрови въпроси