Русия ще забрани вноса на чужда автотехника и продукция от металургичния сектор

Руските власти подготвят пълна забрана за държавните руски предприятия да закупуват чужда автотехника, продукция от металургичния сектор и тежко машиностроене, пише в. «Комерсант», позовавайки се на  Министерството на промишлената търговия на Русия.

Според данните на «Комерсант», руското министерство подготвя «обща директива» за държавните руски компании за забрана на закупуване на вносна продукция, освен онази, която има аналози в Русия. Забраната ще бъде за продукция от металургичния сектор, тежкото машиностроене и автомобилното производство, като няма конкретна номенклатура, уточнява вестника.  В Министерството на промишлената търговия потвърдиха факта за подготвяне на съответния документ.

Източник от министерството поясни, че мярката се предприема спрямо организации, които в уставния капитал на държавния дял надхвърлят 50%. В документа не са посочени конкретни държавни компании, но има допълнение към списъка, от където членовете на съвета гласуват по директивата на правителството.

«Ограничението ще бъде реализирано чрез препоръки до представители в бордовете на държавните фирми», поясни източникът. Планира се документът да влезе в сила до края на 2014 година.

Напомняме, че във връзка със ситуацията в Украйна – ЕС, САЩ, Канада и Австралия са наложили санкции по отношение на Русия в период март-септември.