Русия ще достави на САЩ ракетни двигателя

Руската фирма „Енергомаш” ще достави на частната американска компания Orbital ATK от 2017 до 2018 г. 14 двигателя РД-181 за инсталиране на ракетите-носители Аntares, съобщил за РИА Новости генералният директор на предприятието Игор Арбузов.

Очаква се многократно отлаганият първи старт на Аntares, снабден с два РД-181 за първата степен, да се състои на 16 октомври. С него към МКС ще бъде изпратен космическият товарен кораб Cygnus (Лебед).

Според Арбузов, американците няма да ги заменят с други двигатели. „Времето за експериментите изтече и алтернатива не е намерена”.

Той изразил надежда, че за реализацията на международната програма за стартове на американските носители Antares с руски двигатели няма да окаже „не простата геополитическа обстановка в света”.

Припомняме, че разработката на двигателите РК-181 започна през 2014 г. за модернизираната ракета-носител Antares. В началото на 2015 г. е проведено първото огнево изпитание на двигателя, а през май 2015 г. успешно е завършена неговата сертификация.