Русия ще вземе „на мушка“ американския миноносец в Черно море

На сайта на Шести флот на САЩ се съобщава, че въоръженият с крилати ракети ескадрен миноносец „Джейсън Дънам“ ще навлезе на 3 април в акваторията на Черно море и ще проведе маневри в близост до Украйна и Крим. Източници на Politonline.ru от министерството на отбраната на Русия отбелязват, че Черноморският флот, системите „Бастион“ и авиацията на РФ внимателно ще следят кораба на НАТО, който фактически ще се озове под прицела на руските бойни системи. Впрочем, както и винаги досега при подобни „учения“.

Шести флот на САЩ заявява, че „присъствието на кораба в Черно море ще демонстрира ангажираността на САЩ за тясно сътрудничество със съюзниците за укрепване на морската сигурност и стабилност“.

Припомняме, че още в началото на 2015 г. флотът на САЩ и това, което можем да наречем движещи се остатъци от флота на Украйна, вече проведоха военни учения в Черно море – с участието на скандално известния ескадрен миноносец „Доналд Кук“. Той, както си спомняме, е оборудван със системата за ПРО „Иджис“ и крилати ракети „Томахоук“.

По време на „кримската криза“ Су-24 от ВВС на РФ 11 пъти прелетяха в непосредствена близост до миноносеца на САЩ „Доналд Кук“ в Черно море, като с това наплашиха екипажа му – според информация в пресата, моряците след това са подали оставките си. Според друга информация, Су-24 е включил в близост до „Доналд КуК“ системата за РЕБ (радиоелектронна борба) „Хибина“, която „е изключила радара на миноносеца, бойните управляващи вериги и системите за предаване на данни или накратко – целия „Иджис“.

Впрочем, това не е цялото приключение на американския миноносец във водите на Черно море. Така, във филма „Крим. Пътят към Родината“ става ясно, че когато въоръженият с „Томахоук“ миноносец „Доналд Кук“ с максимална скорост и наглост се е бил насочил към Крим в момента на „кримската криза“, той е бил взет на прицел от системата „Бастион“.

Във филма командващият Черноморския флот Александър Витко обяснява защо срещата с миноносеца ще я запомни задълго. „Разпознавайки насочването на ракетите на комплекса „Бастион“, миноносецът извърши рязко обръщане на Юг и с максимална скорост пое към Босфора. Да, това им подсказа, че те са „на мушка“ и по тях могат да стрелят във всеки един момент“. Адмиралът добави, че „такава осмица, като тази, която е нарисувал американският миноносец „Доналд Кук“, бягайки от прицела на „Бастион“, едва ли някога са виждали в Черно море“.

„Флотът на НАТО не представлява реална заплаха, това, да кажем, е успокоение за страните-младши партньори на НАТО“, по-рано заяви високопоставен офицер от руското военно министерство пред Politonline.ru. „Тези бойни единици, които се намират в акваторията, дори и да искат, не биха могли да нанесат значителни щети на Черноморския флот или на територията на Русия – още повече, в случай на агресия по отношение на Русия, времето им на живот би било не повече от 5-10 минути, но нали ядреният удар, който би могъл да последва, не е нужен никому“.

„Всеки път, когато кораби на НАТО или САЩ влизат в Черно море, те са на мушката на „Бастион“-ите и другите средства на ВВС и ВМФ на Русия. Това не е някаква заплаха, не е изостряне на ситуацията, а съвсем нормална реакция на всяка страна на приближаването към бреговете й на въоръжен флот или авиация на страна, с която отношенията й са напрегнати. За всеки случай. Така ще бъде и сега“, увери източникът от руското министерство на отбраната.