Русия, Турция и Иран ще сключат съюз срещу ИД и „Нусра“ в Астана

Русия, Турция и Иран приветстват разграничаването на терористите и групировките на въоръжената опозиция и приветстват съвместното водене на борба срещу бойците на забранените в Русия терористични организации „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“. Това се казва в проекта за заключително комюнике, който страните-гаранти за примирието в Сирия планират да подпишат след преговорите в Астана, предава ТАСС

В документа се отбелязва още, че страните планират да създадат тристранен механизъм за мониторинг на спазването на спирането на огъня в Сирия. Русия, Турция и Иран подчертават нуждата от подновяване на преговорите за Сирия съгласно резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.В същото време страните се задължават да подкрепят сирийското правителство и опозицията на предстоящата среща в Женева под егидата на ООН на 8 февруари, както и да оказват съдействие на въоръжените опозиционни групировки, които имат желание да се включат в преговорите.

Представителите на сирийските делегации на правителството и на опозицията седнаха на една маса при откриването на преговорите за Сирия в Астана.

На откриването присъстваха постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари и представителят на „Джейш ал Ислам“ Мухамед Алюш, смятан за лидер на опозицията.