Русия тества ядрена ракета с дълъг обсег

Русия тества балистична ракета с дълъг обсег на действие, съобщиха военните сили. Междуконтиненталната „Тополь“ РС – 12М е изстреляна от ракетния полигон Капустин Яр до Каспийско море и успешно е достигнала целта си в Казахстан.

Ракетата може да носи ядрена бойна глава.

„Причината за теста е да се изпробва обещаваш междуконтинентален ракетен заряд“, се казва в съобщението на военното министерство.

Тестовете на ракети не са необичайни за Русия, но е притеснително да се правят в този момент на фона на събитията в Украйна, коментира Би Би Си.

По-рано в първата си реч от началото на руските действия край Кримския полуостров президентът Владимир Путин каза, че засега няма причина за инвазия в Украйна. Президентът обаче има разрешението, когато прецени да използва военна сила в страната. В последните дни в региона край границата беше обявена т.нар. учебна мобилизация, която приключи във вторник.

В рамките й край граничния Керченския пролив бяха стационирани танкове и бронетранспортьори, а в пристанището на Севастопол, където има руска база, акостираха военни кораби.

САЩ и Русия са подписали през 2010г. пакет договори, ограничаващи броя на междуконтиненталните балистични ракети, но Москва изпраща сигнали, че е готова на още съкращения, докато модернизира ядрения си арсенал.

От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че са били уведомени за теста на ракетата.