Русия със санкции за 200 западни чиновници

Русия може да  затвори границите си за повече от 200 политици и чиновници от САЩ, Канада и ЕС, информира вчера в.„Известия”. „Черният списък” е отговор на санкционния списък, който Западът прие по отношение на руски високопоставени лица, обясни източник на вестника от външно министерство. 

Забраната ще засегне 60 граждани на САЩ, сред които помощниците на президента Даниел Прайфър и Бенджамир Роде, лидерът на фракцията на мнозинството в Конгреса Хари Рид, председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Джон Байнър  и др. Под ограничението попадат и 13 канадски политици, в това число и съветникът на премиера по външна политика и отбрана Кристин Хоган. От руското МнВР предупреждават, че черният списък може да бъде разширен в отговор на нови санкции от страна на Запада.

„Не проявяваме особено желание да си играем на подобни забрани със Запада, но ако те продължават в тази посока, то и ние ще пуснем в ход нови черни списъци“, обяснява източникът.

„Подобни списъци не са нужни нито на Русия, нито на Запада. Санкционираните руски политици нямат на Запад имоти, пари или банкови сметки, така че единствената цел е да им се попречи да говорят на международни форуми“, смята Леонид Калашников, зам.председател на парламентарната комисия за външна политика.

„Тази мярка е неефективна и не допринася за укрепването на отношенията ни. От друга страна, всяка голяма държава, провеждаща външна политика, внимателно следи тези неща и действа съответно“, казва Константин Костин, председател на Фонда за развитие на гражданското общество.