В Русия създават „ракетен влак“

В Русия започнаха отново да създават отделни елементи на бойния железопътен ракетен комплекс (БЖРК) „Баргузин”, съобщи пред ТАСС източник от отбранителната промишленост.

„Конструкторската документация е подготвена, създават се отделни елементи от комплекса, но точни срокове за създаване и приемане на въоръжение още няма”, заяви източникът. Според него яснота ще има към 2018 г.

През 2014 г. командващият РВСН Сергей Каракаев съобщи, че в Русия по решение на президента се възобновява БЖРК „Барузин”, ескизното проектиране на проекта е приключило. Предшестващите „Баргузин” съветски БЖРК са снети от въоръжение през 2005 г. Договорът за СНВ-3 не забранява създаването на подобно въоръжение.

Съобщава се, че един железопътен състав „Баргузин” може да носи до шест Междуконтинентални балистични ракети, разработени на базата на РС-24 „Ярс” и ще се приравнява на полк. В дивизионния комплект „Баргузин” трябва да влязат пет полка. Въвеждането на комплекса на въоръжение се предвижда към 2020 г.

На практика „Ярс” е модернизация на ракетите „Топол-М”. За характеристиките на РС-24 е известно много малко. По най-достоверна информация, далечината на нейното действие е не по-малко от 11 000 километра, а мощността на бойните блокове – 150-300 килотона.

По тактико-техническите си характеристики тя се намира между „Топол-М”, който има бойна част на блока с мощност 550 килотона, и тежките носители от типа РС-20 „Воевода” (по натовска характеристика – SS-18 „Сатана), носеща до 10 части на бойната глава с мощност всяка от тях по 750 килотона.

През декември 2015 г. ТАСС съобщи, че заради сложната финансова ситуация дейността по „Баргузин” се отлага за повече от една година и ще приключи не по-рано от 2020 г.