Русия спира газа за Украйна

Русия заплаши, че от понеделник ще спре доставките на природен газ за Украйна, като това би нарушило снабдяването на редица страни в Европа със синьото гориво, сред които и България. Шефът на „Газпром“ Алексей Милер отправи ултиматум по време на заседание с руския президент Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев.
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е в ролята на посредник между Русия и Украйна в спора за доставките и цената на газа. По-рано тази седмица той препоръча страните от ЕС да проведат
стрес тестове  за готовността си да се справят с евентуално спиране на природния газ от Русия.
Така енергийният спор между Москва и Киев може да доведе до нова газова криза в Европа. Въпреки призивите на Брюксел Украйна отказва да изплати дълга си към „Газпром”, който по думите на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер възлиза на 4 млрд. долара.
В 0,00 ч вчера изтече срокът, в който Киев трябваше да оповести плановете си относно погасяването на натрупания борч. Вместо това обаче украинското министерство на енергетиката заяви, че ще преведе парите на „Газпром” само ако газовият гигант намали цената на синьото гориво от 485 на 268 долара за 1000 кубически метра. Толкова струваше руският газ допреди 1 април т.г., когато Москва отмени намалението. В сряда вечерта украинският енергиен министър Юрий Продан постави споменатото условие, като предложи по-ниската цена да действа временно до пълното разрешаване на спора.

От своя страна Москва е категорична, че ще преговаря за по-ниска цена  едва когато Киев започне да плаща. Руският министър на енергетиката Александър Новак се позовава на поетите задължения от страна на Киев да погаси частично дълга си за синьо гориво. Това беше договорено на 26 май т.г. в Берлин от представители на Москва, Киев и Европейската комисия. Според одобрения от всички страни график до днес, 30 май, Украйна трябваше да преведе 2 млрд. долара, а след това още 500 млн. до 7 юни. От думите на украинския финансов министър Александър Шлапак обаче става ясно, че това няма да се случи. Йотингер е категоричен, че проблемът трябва да бъде решен в най-кратки срокове. В тази връзка енергийният комисар призова Украйна да погаси половината от дължимата за април сума, а Русия да предложи цена, отговаряща на пазарната реалност. Йотингер подчерта, че разрешаването на спора между Москва и Киев е „жизненоважно за ЕС и само в този случай ще бъде гарантиран безпроблемен транзит на газ за Стария континент”. „Работата е там, че ако Русия спре доставките си на газ за Украйна, Европа може да остане без гориво през зимата, както това се случи през 2009 г.”, прогнозира Газета.ру.
Шефът на „Газпром” Алексей Милер обясни, че ако до 7 юни Киев не започне да плаща, то дългът му ще нарасне до 5,2 млрд. долара. Освен това от следващия месец „Газпром” въвежда за украинския си партньор „Нафтогаз” система за авансово плащане. „Ако до 2 юни Украйна не внесе аванс, то още на 3 юни доставката на газ може да бъде ограничена”, обясниха от газовия гигант.