Русия смята за неприемливи опитите на ЕС да „накаже” Крим

„Оценките на Европейския Съюз за събитията на Украйна се превзети, политически ангажирани и откъснати от реалността”, съобщиха на 24 юни в МВнР на Русия, коментирайки изявлението на Съвета на ЕС на заседанието на 23 юни относно санкциите по отношение на Крим (забрана върху вноса на стоки от Крим и Севастопол), предаде ИТАР-ТАСС.

„Принудени сме за пореден път да констатираме превзетостта, политическата ангажираност и пълното откъсване от реалността в данните на Брюксел относно събитията в Украйна. Също така, продължаващото премълчаване на „неудобните” факти за ЕС, а също необоснованите и фалшифицирани обвинения по адрес на Русия. Партньорите от ЕС продължават упорити опити да вкарат украинската криза в тесните граници на картината, която старателно рисуват в отделни столици на запад от Киев“, поясниха от руското ведомство.

Напомняме, от 25 юни Европейският Съюз въвежда забрана върху вноса на стоки от Крим и Севастопол, гласи комюникето на Евросъвета от 23 юни. В документа се отбелязва, че изключение са стоките, получили сертификат от властите на Украйна. Също така, от 23 април Европейският съюз отмени или намали митата за повечето промишлени и селскостопански стоки от Украйна. Решението ще действа до 1 ноември.Както се очаква, в сила ще влезе споразумението за асоциация и свободна търговия между Украйна и Европейския съюз, което страните планират да подпишат на 27 юни на срещата на високо равнище в Брюксел.

„Как иначе може да се обясни липсата в „заключенията” на Съвета на ЕС на всякакви факти относно гибелта на десетки деца в резултат на „антитерористичната операция” на Киев в Югоизточна Украйна, неспиращият поток от хиляди украински бежанци в Русия, многократните нарушения от страна на украинските военни на границата на Русия, нападението на посолството на Руска Федерация в Киев?”, се запитват от руското МВнР.

„Ако ЕС наистина има интерес в това, да изиграе сериозна позитивна роля в урегулирането на украинската криза, то сега е най-подходящия момент да започне да преразглежда подхода си, съобразявайки се с реалната ситуация и да не се страхува да преодолява инерцията в ЕС”, заявиха в заключение от руското ведомство.