Русия се прости с Евгений Примаков

Бившият руски премиер Евгений Примаков бе изпратен в последния му път и погребан с воинска почит на гробището на Новодевичи манастир в Москва. В храма на манастира опелото бе отслужено от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Сред присъстващите бе и руският президент Владимир Путин, който до последно вървеше след ковчега заедно с близките на покойника и предстоятеля на Руската православна църква.

Вчера сутринта церемонията по прощаването с държавния деец се проведе в Колонната зала в Дома на Съюзите, където стотици хора, сред които и първите лица на държавата, дойдоха да се простят с Примаков. Церемонията бе излъчвана пряко в цялата страна със специален Указ на руския президент.

Бившият руски премиер почина в петък на 85-годишна възраст.

Сред руските премиери Примаков, удържал икономиката от ултралибералната пропаст, до ден днешен заема най-високите места в „рейтинга на народа“.

В международните дела Примаков демонстрира нова доктрина, превърнала с в голямата си част в предвестник на външнополитическия курс на днешното ръководство на страната. Външният министър на РФ Сергей Лавров определи тази доктрина като „независима самостоятелна линия на Русия в отстояването на националните й интереси, готовността и откритостта за най-широкото и тясно сътрудничество с всички, които са готови на равноправна и взаимно изгодна основа да взаимодействат с нашата страна“.

„Линията на Примаков“ ще влезе в отделна глава в световните учебници по история и дипломация като изключително решение, прието бързо, но внимателно и премерено. Става дума за събитията с 16-годишна давност, когато руският премиер е върнал по средата на пътя самолета, с който е летял за преговори във Вашингтон, в знак на протест срещу бомбардирането на Югославия. Тогава и по-късно, на поста външен министър, Примаков е събудил у руснаците интереса към външната политика и увереността, че Русия отново може да се превърне в значима фигура на „шахматната дъска“ на световната политика.

„Ярък, талантлив и истински професионалист, който всичките си знания, опит, творчески и научен потенциал винаги е влагал в служба на Отечеството, пример за уникална работоспособност, вярност към избрания път, отговорна гражданска и жизнена позиция“, счита Путин.

Пред гроба на покойника руският президент разказа, че често се е съветвал с Евгений Примаков, споделял е с него плановете и бъдещите си решения. „Той винаги е бил притегателен център за много хора, – отбелязва Путин. – С него разговаряха, съветваха се и сверяваха действията и плановете си“. „Мога да кажа, че в пълна степен това се отнася и за мен“, подчерта Путин. Той отбеляза, че Евгений Примаков е „мислил глобално, открито и смело“. „Неговата жизнена позиция, идеи, възгледи и предложения намират отражение в научните и философски трудове, в книгите, които той е написал за нас и за бъдещите поколения, – каза Путин. – Евгений Максимович винаги е мислил за съдбата на Русия, работил е и е живял заради развитието й, заради благополучието й. Това, че той ни напусна, е огромна загуба за всички нас, за страната ни“. „И ние ще направим всичко, за да съхраним неговото професионално, творческо и хуманитарно наследство“, увери руският държавен глава.

Патриарх Кирил отбеляза, че за хора като Евгений Примаков говорят, че „това са велики дипломати и велики държавни дейци“. „Но най-добре е да се каже, че това бе велик човек, живял по съвест, а това означава, по Божите закони. Той ни дава забележителен пример за това, че животът по Божия закон, животът по закона на съвестта – това е винаги живот с победен край“, подчерта предстоятелят на Руската православна църква.