Русия се договори с властите на Крим за съвместно охраняване на обектите на руския Черноморски флот

Черноморския флот потвърди договореност с властите на Крим за съвместно охраняване на обектите на руския Черноморски флот, съобщи ИТАР-ТАСС.

„С властите на автономията беше постигнато споразумение за съвместно охраняване на обектите на руския Черноморски флот. Цялата ситуация в Крим е под контрол. В същото време е налице сътрудничеството с Черноморския флот по отношение на защитата на жизненоважни обекти на автономията“, заяви главата на правителството на автономна република Крим Сергей Аксенов.

Също така, той съобщи за подписването на заповедта за назначаване на контраадмирал Денис Березовски за главнокомандващ на ВМС на АРК, който се закле във вярност на Крим само ден, след като беше назначен за главнокомандващ на военноморските сили (ВМС) на Украйна. Той беше отстранен от официалната власт в Киев и даден на военен прокурор за разследване на действието му.

Изявлението на Аксенов и клетвата на Березовски са проведени въз основа на тристранната среща с командира на Черноморския флот на Русия Александър Витко, Березовски и Аксенов в Севастопол.

Украинските военнослужещи, дислоцирани в Крим, обявиха подкрепата си на законно избраното правителство на автономната република Крим. В обръщението си зам.-министърът на автономията Сергей Аксенов, заяви: „Благодарен съм на тези бойци за техния патриотизъм. Военните хора са представители на една по-специална каста. Те много по-остро разбират и осъзнават опасността от бойни действия, и съм убеден, че заедно с нас ще направят всичко възможно да не допуснат кръвопролития тук. Тези военни не искат и няма да бъдат марионетки в ръцете на бандеровците“, заяви още той.

Същевременно говорителят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов се обърна към жителите на автономията с молба, да подкрепят на предстоящия референдум прехода към държавна самостоятелност. „За осъществяването на пълната власт на територията на автономната република Крим, скъпи кримчани, ние апелираме към вас с молба, да ни дадете необходимите правомощия за това. Именно поради тази причина, ние предложихме на 30 март да се проведе референдум, на който вие ще можете да изкажете отношението си към този наш апел“, обяви говорителят.