Русия разреши на Украйна да извърши наблюдателен полет над руска територия

Русия разреши на Украйна да извърши наблюдателен полет, за да потвърди липсата на военни действия от страна на Въоръжените сили на Русия, заплашващи сигурността на съседната страна. Това съобщи на журналисти заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на Антонов, на 11 март украинската страна се е обърнала към Министерството на отбраната на Русия с искане за извършване на така наречения извънреден наблюдателен полет над територията на Русия.

„Провеждането на такава мисия се изисква за първи път в рамките на Договора за открито небе от момента на подписването му през 1992 г., – отбеляза Антонов. – И въпреки че нямаме никакви задължения да приемем украински самолет на наша територия, ние взехме решение да разрешим на наблюдателната група да извърши такъв полет. Смятаме, че нашите съседи ще се убедят, че никаква военна дейност, застрашаваща безопасността на Украйна, не се провежда от руските въоръжени сили по нейните граници”, – допълни Анатолий Антонов.

http://itar-tass