Русия разработва нов План за отбрана. САЩ изброи петте най-страшни руски оръжия

Министерството на отбраната на Русия ще разработи нов План за отбрана на страната за периода 2016-2020 г., съобщи ръководителят на отбранителното ведомство Сергей Шойгу.

„Предстои ни разработването на нов План за отбраната на Руската Федерация в периода 2016-2020 г., да се гарантира своевременното разполагане и строгото изпълнение на държавния план за отбрана за 2015 г., за да излезем на установените параметри по съвременни образци на въоръжение и военна техника“, каза министърът.

Той припомни, че през тази година армията трябва да получи около 700 бронирани машини и почти 1,55 хил. различни автомобили, 126 самолета и 88 хеликоптера, както и два комплекта от ракетните комплекси „Искандерь-М“. През тази година следва да постъпят на въоръжение на флота две многоцелеви подводници и пет бойни кораба.

„През 2015 г. предстои въвеждането в бойно дежурство на радиолокационната станция (РЛС) „Воронеж-ДМ“ в Енисейск, като с това се изпреварва графика с една година. Осигурено е съкращаването на сроковете на поставяне на бойно дежурство и на аналогичната РЛС в Барнаул с шест месеца“, каза още Шойгу.

Стремителната модернизация на руската армия предизвиква интерес у САЩ. Журналистът Дейв Маджумдар в статията си в The National Interest признава постиженията на руската военна техника и назовава петте руски смъртоносни оръжия, на които САЩ трябва да обърнат внимание.

Първо място в класацията на журналиста заема реактивният многоцелеви изтребителСу-35 (по кодификацията на НАТО Flanker-Е+), произведен от „Сухой“. Самолетът, представляващ модернизирана версия на съветския Су-27,  е изключително бърз и може да се издига на голяма височина. Едно от основните достойнства на руския изтребител е съчетанието на разширените възможности за прихващане на цели на височина с мълниеносна скорост и уникален двигател с повишена тяга. Подобни характеристики, съчетани с най-съвременната авионика, правят Су-35 изключително опасен противник за американските изтребители, отбелязва National Interest.

Втори в списъка от опасни руски оръжия е неатомната подводница „Амур“. Въпреки че дизел-електрическите подводници отстъпват на атомните по показатели като автономност на плаването, те работят изключително тихо и представляват огромна опасност за надводвните бойни кораби.

Третото място в класацията е за руския танк Т-90, който представлява модернизиран съветски Т-72. Руската машина при всичките си достойни военно-технически характеристики, струва в пъти по-малко от западните Leopard 2 или М1М2 „Абрамс“. При Т-90 съвременните системи за управление на огъня, средствата за наблюдение, връзка и навигацията са съчетани с ефективна система за защита.

Четвърти в списъка на The National Interest е руската универсална противокорабна ракета П-800 „Оникс“, на базата на която Русия и Индия съвместно създадоха ракетния комплекс „БраМос“. Първоначално ракетата е създадена за поразяване на надводни цели, но може да се използва и за наземни, при това далечината на поразяване се увеличава неколкократно. В противоркорабната версия далечината на поразяване на ракетата е 300 км, което в пъти превишава показателите на американската „Харпун“, пише в статията.

Номер пет в класацията на най-страшните руски оръжия е отреден на противокорабните торпеда „53-65“, създадени още в съветско време. Те могат да бъдат изключително опасни за военноморските плавателни съдове на СОЩ, тъй като притежават особено активна акустична система да самонасочване, средства за защита от която Америка още не е разработила.

Както отбелязва авторът на статията, голяма част от споменатите видове оръжие Русия изнася успешно извън страната, а желаещите да получат такава техника се увеличават. Индия например, възнамерява да закупи две подводници „Амур“ и използва съвместния ракетен комплекс „БраМос“. Китай иска да закупи няколко Су-35 и вече купи торпеда „53-65“, а танковете Т-90 вече са на въоръжение на много страни.