Русия разработва ново поколение ЗРК със среден обсег на действие

Русия разработва ново поколение ЗРК със среден обсег на действие

Публикувано от:

Концернът “Алмаз-Антей” започва опитно-конструкторска работа по създаването на ново поколение зенитно-ракетни комплекси със среден обсег на действие, които трябва да заменят “Бук-М3”, съобщи генералният директор на предприятието Ян Новиков, предава РИА “Новости” .

Междувременно “Алмаз-Антей” предаде на Министерството на отбраната един бригаден комплект от най-новите ЗРК със среден обсег на действие “Бук-М3”.

“За кратко време работниците в концерна успяха да създадат изделие, чиито ключови показатели са подобрени с 50%, в сравнение с техниката от предишното поколение. Но ние не се задоволяваме с постигнатото и вече започнахме опитно-конструкторска работа по създаването на следващо поколение зенитно-ракетни комплекси със среден обсег на действие”, каза Новиков.

ЗРК “Бук-М3” е мобилен комплекс за ПВО на Сухопътните войски, представляващ модернизиран вариант на ЗРК “Бук-М2”. Приет е на въоръжение през 2016 г. Предназначен е за прехващане на всякакъв вид маневриращи аеродинамични цели, в това число дронове и крилати ракети, в условията на активна огнева и радиоелектронна съпротива, на разстояние до 70 километра и височина до 35 километра при скорост на целта до 3 км/сек.