Русия разработва бойни екзоскелети, управлявани със силата на мисълта

В Русия се разработват бойни екзоскелети, коiто ще се управляват със силата на мисълта. Това съобщи пред агенция ТАСС ръководителят на отдела за разработки и производство на медицинско оборудване на Обединената корпорация по приборостроене Александър Кулиш, предаде fbr.bg.

„Идеята се обмисля, водят се разработки. Засега екзоскелетът се състои от насочващи устройства и система за управление, но му е нужен източник на захранване, а това означава, че трябва да се създаде мощна автономна батерия“, посочва той.

По думите му създаването на самия екзоскелет не е сложно, а трудното е той да бъде научен бързо да разбира командите на мозъка. „Според нас най-ефективната система за управление на екзоскелета е невроинтерфейсът, тоест управление чрез силата на мисълта. Но засега в това направление има проблем: трябва да научиm компютъра да разпознава сигналите от човешкия мозък. В момента постоянно се работи върху създаването на нови методи за обработка на сигналите от главния мозък“, казва Кулиш.

Той отбелязва, че съществуващите прототипи на военни екзоскелети засега са достатъчно тромави, поради което употребата им в реални бойни действия е ограничено. „Използват се основно за повдигането на различни тежести“, пояснява Кулиш.

В края на април 2015 г. Кулиш посочваше, че след около пет години руската отбранителна промишленост ще може да започне да произвежда кзоскелети, които съществено ще разширят физическите възможности на руските военни. В случая ставаше въпрос именно за серийно производство на подобни системи.