Русия разкри позициите на украинските батареи „Бук-М1” преди рухването на Боинга

Радиолокационната станция „Купол” се е включила от района на с. Стила, 30 км. южно от Донецк

Руските радиотехнически средства са фиксирали задействането на радиолокационна стантиця (РЛС) на украинска батарея „Бук” преди падането на малайзийския авиолайнер, съобщава пресцентърът на министерството на отбраната на Русия, цитиран от Интерфакс. Участъкът от маршрута на полета на малайзийския Боинг-777 е бил в зоната за поражение на две украински батареи зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям обсег С-200 и три батареи ЗРК със среден обсег „Бук-М1“.

От военното ведомство са уточнили, че руските авиотехнически стредства са засекли на 17 юли работеща РЛС-9с18 „Купол“ към батарея ЗРК „Бук-М1“, дислоцирана в района на населения пункт Стила (на 30 км южно от Донецк). Освен това техническите характеристики на ЗРК „Бук-М1“ позволяват обмена на информация за въздушните цели между батареите на един дивизион.

„Следователно пускът на рекетите е можело да бъде осъществен от всички батареи, дислоцирани в населения пункт Авдеевка (на 8 км. северно от Донецк) или Грузско-Зарянское (на 25 км. източно от Донецк)“, се отбелязва в съобщението на МО на Русия.

По рано днес генералният прокур на Украйна Виталий Ярема призна, че опълченците не притежават такива комплекси, тъй като от Министерството на отбраната на Украйна са докладвали на президента Порошенко, че „сепаритистите не са завземали ЗРК „Бук“ или С-200.