В Русия работят над аналог на високоскоростния Hyperloop

Руски учени работят по проект за високоскоростно транспортно средство, аналогично на Hyperloop. Това съобщи пред журналисти руският министър на транспорт Максим Соколов, цитиран от РИА Новости.

Идеята за Hyperloop бе представена през 2012 г. от инженера, предприемач и инвеститор Илон Мъск, който освен това е и основател на компаниите „Спейс Екс“ и „Тесла моторс“. Тогава предприемачът обеща, че новото средство за придвижване ще е два пъти по-бързо от самолет и 3-4 пъти по-бързо от скоростен влак. Транспортните капсули ще се движат по тръба на кратки интервали – с периодичност от около десет секунди. Мъск изложи идеята си пред обществеността, за да предостави на изобретателите възможност да я превърнат в реалност.

„Нашите учени също разглеждат създаването на подобни проекти. Има определени материали в Санктпетербургския университет на транспорта. Преди две години разгледах прототип в Петербург – пътят, който изминава един железопътен контейнер с магнитна левитация засега не е голям, но тази технология вече е реализирана от руските специалисти“, казва Соколов.

Той добавя, че Русия не само следи проекти подобни на Нyperloop. „Ясно разбираме, че бъдещето е зад подобни проекти и то вече на изглежда толкова далечно“, казва министърът.

По-рано бе съобщено, че от Руската държавна железница разглеждат проекта Нyperloop. Компанията преценява доколко тези технологии могат да се използват при товарни превози.