Русия призова ЕС бързо да преговоря с новородения Евразийски съюз

Русия призова ЕС бързо да преговоря с новородения Евразийски съюз

Публикувано от:

Русия призова Европейската комисия да започне „възможно най-скоро” преговори с наскоро създадения Евразийски икономически съюз (ЕИС), съобщи РИА Новости.

Пред EUobserver постоянният представител на Русия за връзки с Европейския съюз Владимир Чижов каза, че санкциите на ЕС срещу Русия заради ролята й в украинската криза „не са пречка”.

„Идеята ни е да започнем възможно най-скоро официални контакти. Канцлерът Ангела Меркел дори говори в този дух неотдавна”, казва Чижов и изтъква тезата на руския президент Владимир Путин за „проучване на възможността за създаване на общо икономическо пространство в евро-азиатския район; можем да мислим дори за зона за свободна търговия, обхващаща всички заинтересувани страни в Евразия”.

Чижов изрично посочва фокусирането върху страните от Източното партньорство на ЕС – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, две от които (Беларус и Армения) вече са част от Евразийския съюз. Той обяснява, че Евразийският съюз е по-подходящ партньор за ЕС от САЩ и посочва, че след началото на украинската криза, в началото на 2014 г., са се ускорили преговорите за трансатлантическа зона за свободна търговия, която би обединила икономики за трилиони долари.

„Наистина ли вярвате, че е мъдро да пръскате толкова много политически капитал за свободна търговия със САЩ, когато имате по-естествен партньор в съседство? Та ние дори не обработваме с хлор пилетата си”, казва Чижов и допълва „колко пъти от `60-те години насам доларът е бил девалвиран” от Вашингтон.