Русия приема срещу Турция мерки от военен, дипломатически и икономически характер

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече нападението на турските ВВС срещу руския самолет Су-24 акт на агресия срещу Русия, в отговор на който ще бъдат приети мерки от военен, дипломатически и икономически характер.

“Това е безусловен акт на агресия от страна на Турция срещу нашата държава. Тя е наша съседка и член на Северноатлантическия алианс”, заяви руският премиер, откривайки заседание на кабинета.

“Военни и дипломатически мерки в следствие на това престъпление вече бяха предприети, планират се и още”, каза Медведев, като добави, че те ще бъдат и икономически.

Правителството на РФ ще изработи икономически ограничителни мерки по отношение на Турция в отговор на нападението на турските ВВС срещу руския Су-24, заяви още Медведев, като съобщи, че по-рано е обсъдил този въпрос с президента на РФ Владимир Путин.

„В резултат на правителството е наредено да изработи система от мерки за реагиране на акта на агресия в икономическата и хуманитарната сфери“, каза Медведев. По думите му решението ще бъде прието на основание Закона за специалните икономически мерки от 2006 година, който е предвиден именно за такива ситуации.

„Там е установен такъв набор от мерки – това са и прекратяване на реализацията на програми за икономическо сътрудничество, и ограничения във финансовите операции, и ограничения във външнотърговските сделки, и промени в митата – вносни и износни, мерки за въздействие в туристическата сфера, превозите, включително и транзита, движението на самолети и кораби и на хуманитарните контакти. И най-накрая, на използване на работна сила“, изброи Медведев.

Руският премиер даде на правителството два дни за подготовка на предложения за ограничителните мерки срещу Турция. Той подчерта, че мерките няма да бъдат ограничени от някакъв срок. „Предлагам всичко това да се направи в двудневен срок, за да може максимално бързо да преминем към съответните процедури“, заяви премиерът на заседание на правителството.

По думите му, разработените от кабинета предложения трябва да бъдат събрани в единен нормативен акт – „по всяка вероятност, това трябва да бъде указ на президента и приетото на негово основание правителствено постановление“. „В тези документи ще става дума за въвеждане на ограничения и забрани за дейността на турски икономически структури на територията на Руската федерация, ограничения и забрани, отнасящи се до доставката на продукция, включително хранителни стоки, до изпълнение на работи и оказване на услуги от турски компании и други ограничителни мерки“, заяви Медведев.

Руският премиер добави, че те могат да засегнат и редица инвестиционни проекти, „сътрудничеството с Турция по които се определяше с високо ниво на доверие към тази държава“. „Тези договори, тези инвестиционни проекти могат да бъдат замразени или просто прекратени“, заяви Медведев. Той предложи още да бъдат спрени преговорите по преференциалния режим на Турция.