Русия приветства отмяната на санкциите срещу Иран

В основата на отношенията между двете държави лежи традицията на приятелство, каза Сергей Лавров

Отмяната на санкциите против Иран изцяло отговаря на руските национални интереси. Това заяви външният министър на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за вестник „Аргументы и факты“ в отговор на въпрос защо Москва помага на Иран да се отърве от ограниченията, наложени на икономиката й.

Лавров отбеляза, че Иран е дългогодишен партньор на Русия и в основата на отношенията между двете държави лежи традицията на приятелство и добросъседство. „Русия ще предприеме последователни стъпки за политическо разрешаване на конфликтните ситуации и многобройните проблеми на региона, и ще съдейства за успеха на съответните многостранни усилия“, поясни Лавров. „В частност, руската дипломация даде съществен принос за постигането на рамково споразумение в Лозана по въпроса за иранската ядрена програма.

Считам, че по-нататъшният напредък в тази посока, по-бързата отмяна на санкциите, наложени на Иран, а също и ограниченията, наложени от Съвета на Сигурност на ООН, така и всички едностранни рестрикции изцяло отговарят на нашите национални интереси“.