Русия предупреди НАТО за последиците от военната активност на алианса в Черно море

На заседанието на Съвета Русия-НАТО руската страна предупреди алианса за негативните последици от военната му активност в черноморския регион. Това заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко, предаде РИА Новости.

„Ние обсъждахме този въпрос, обсъждахме Черно море. Ние казахме, че според нас всяко увеличаване на военната активност на страните-членки на НАТО в черноморския регион дестабилизира ситуацията и не спомага за сигурността в региона“, каза Грушко пред журналисти.

По-рано НАТО и Украйна изразиха безпокойство във връзка с плановете на Русия за военно присъствие в региона на Черно море.

Съгласно конвенцията от Монтрьо, пребиваването в акваторията на Черно море на военни кораби на нечерноморски държави е ограничено в срок от 21 дни. По този начин, сред страните-членки на НАТО постоянно присъствие във водите на Черно море могат да си позволят само Румъния, Турция и България. При това, София отказа участие в инициативата за увеличаване на присъствието на сили на алианса, като заяви, че „не иска война в региона“, припомня РИА Новости.