Русия предлага купонна система за храни за нуждаещите се

Министерството на търговията и промишлеността на Русия е представило на правителството проекта си за въвеждането на купони за храна за бедните, заяви зам.-министърът Виктор Евтухов, предаде ТАСС, съобщи dnevnik.bg.

„Концепцията беше представена на правителството миналата седмица. Ако тя бъде подкрепена, ще уточняваме детайлите по-късно“, каза той. Още през февруари ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията обяви, че тази идея е не само необходима за подкрепа на населението, но също така и за развитието на земеделието в страната.

Възможността за въвеждане на целева помощ за храните на руснаците с ниски доходи за първи път се споменава в текста на Министерството на промишлеността на търговията за развитието на сектора до 2020 г. Според предложението помощите ще могат да се използват само за закупуването на стоки, които са руско производство, без това да включва алкохол и цигари.

Предвижда се системата да има две направления – така нареченото направление „Продуктова карта“ и „Безплатна храна“. По първото направление държавата ще дава на нуждаещите се целеви средства под формата на балове и бонуси. Второто направление ще се реализира от заведения, закусвални и кафенета, включително и такива в предприятия.

Внедряването на системата ще става на два етапа – първо се въвежда „Продоволствената карта“ през 2016 година, следва безплатното хранене – през 2018 година.