Русия води преговори с България и други държави от Европа, за да се определи точката, където ще влиза второто трасе на „Турски поток“.

Това заяви пред журналисти в Истанбул руският премиер Дмитрий Медведев. Той добави, че решаваш фактор в развитието на проекта е икономиката, а не политиката.

Руският премиер напомни, че планираното второ трасе на „Турски поток“ предвижда снабдяването с газ на европейските държави.

“Сега ние в рамките на преговорите, които се водят с редица европейски държави, определяме къде е най-добре да бъде точката на входа в Европа“, изтъкна Дмитрий Медведев, цитиран от БГНЕС.

„При взимането на решение по този въпрос трябва да бъдат анализирани преди всичко икономическите фактори, защото газопроводът не е политически проект, а изцяло икономически“, добави още Дмитрий Медведев.

След като бъде определена точката на влизане на тръбопровода в Европа, ще може да се включат и възможностите на други европейски държави, каза още премиерът.

Медведев окачестви като „хубаво събитие“ началото по строителството на първото трасе.

„На нас ни е ясно, че „Турският поток“ не е възникнал случайно, а се оказа, от една страна, реализация на приети преди това идеи, на подготвени преди проекти, а от друга страна, това по същество е последица от отказа на Европейския съюз от реализацията на “Южен поток“, заяви Медведев.