Русия пострада най-силно от глобалната кибератака

Русия пострада най-силно от глобалната кибератака

Публикувано от:

Русия е пострадала най-силно от кибератаката на 12 май, която предизвика проблеми в дейността на руското вътрешно министерство и на мобилните оператори, пише “Комерсант”.

Масовото заразяване на компютри, използващи Windows, с вирус, изнудващ потребителите за пари, обхвана към края на уикенда 150 страни, припомня руският печат. Вирусът блокира операционната система на поразения компютър с искане да бъде платен “откуп” за нейното деблокиране.

Експерти на “Комерсант” твърдят, че организаторите засега може да са спечелили от атаката едва към 26 хиляди долара. “Аргументи и факти” обаче цитира британския “Таймс”, според който злосторниците са получили вече над 42 хиляди долара, но още не са ги изтеглили от сметките си.

Едва 100 души са пратили пари на хакерите, пише руското онлайн издание “Ура”, позовавайки се на британския “Гардиън”.

Изданията в Русия цитират директора на Европол Роб Уейнрайт, предупредил за опасност от ново активизиране на вируса днес – “в понеделник, когато мнозина служители дойдат на работа в офисите си и си включат компютрите”. Уейнрайт призна, че Европол не знае кой може да стои зад атаката, отбелязва “Комерсант”.

Президентът и главен юрисконсулт на “Майкрософт” Брад Смит заяви в своя блог, че глобалната кибератака трябва да послужи като “тревожен сигнал” към целия свят. По думите му всички страни трябва “да формират друг подход и да прилагат в киберпространството също тъй строги правила, както към оръжията във физическия свят”, посочва “Газета”.

Основният удар бе насочен срещу Русия, където глобалната кибератака нанесе щети на икономиката, но дейността на хакерите може да има и позитивни последици. Експертите очакват Руската федерация да модернизира своите закони за кибернетичната сигурност, пише “Росийская газета”.

Московският официоз цитира Леонид Левин, шеф на комисията по информационна политика в Държавната дума, предложил да се обмислят законови промени с цел защита на руската икономика и интересите на гражданите. Всички компютърни програми обаче имат уязвимости, изтъква депутатът.

Източник: БТА/dnes.bg