Русия подписа споразумение за стратегическо партньорство с Абхазия

Вчера Русия и Абхазия подписаха договор за съюзничество и стратегическо партньорство. Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Абхазия Раул Хаджимба подписаха договор за съюзничество и стратегическо партньорство между двете страни, предаде ТАСС.

Договорът гласи, че ако една от страните бъде подложена на агресия (въоръжено нападение) от страна на някоя държава или група държави, «то това ще се разглежда като агресия също и срещу другата страна от договора». При такива случаи, страните ще ще предоставят една на друга «необходима помощ, включително и военна, както и ще оказват подкрепа в колективната отбрана».

Предполага се да бъде създадена Обединена група войски на Въоръжените сили на Русия и Въоръжените сили на Абхазия за отразяване на агресията. Тази двустранна група ще бъде създадена не по-късно от една година от датата на подписването на договора.

Не по-късно от 3 години Руската Федерация ще предостави средства за модернизацията на абхазката армия, в това число е включена унификацията на стандартите на военно управление, материално-техническо оборудване, финансиране и социални гаранции за военнослужещите. Също така ще бъде организирана подготовката на Въоръжените сили на Абхазия и тяхното оборудване със съвременни видове оръжия.

Също така, няколко точки от договора между двете страни са посветени на охраняването на абхазко-грузинската държавна граница, инженерно-техническо оборудване. Тези точки предвиждат срок на реализиране от 2 години.

Предполага се, че страните съвместно ще работят по охраняването на тази граница. Освен това, договорът предполага «пълна свобода за пресичане на руско-абхазката граница при спазване на ограниченията, наложени от съображения за сигурност».