Русия ще поднови доставките на газ за Украйна

Русия и Украйна на среща в Брюксел, организирана от ЕС, одобриха протокол за съгласие по газовите доставки за зимния сезон 2015-2016 г., които бяха спрени от 1 юли, публикува actualno.com.

Това съобщи зам. председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Той заедно с министрите на енергетиката на Русия Александър Новак и на Украйна Владимир Демчишин парафираха документите след продължило близо 6 часа съвещание. Парафирахме тристранен договор за идващия зимен период, каза Шефчович на пресконференция. Споразумението по новия „зимен пакет“ е „ключов етап към сигурността, че Украйна ще има достатъчни газови запаси за предстоящата зима и че няма да има никаква заплаха за транзита на руски газ към ЕС през нейната територия., добави той. Макар че техническите детайли бяха уредени, тримата все пак уточниха, че текстът трябва да мине през някои процедури, преди да бъде окончателно приет, предаде БГНЕС.

Демчушин оцени предложенията като приемлив и изрази надежда, че Украйна скоро ще може да има газ. Тя се ангажира да осигури безопасност на транспорта на природен газ през нейната територия към ЕС, като през октомври ще добави към своите резерви 2 млрд. куб. м газ. Операцията ще се осъществява между газовия оператор на украйна „Нафтогаз“ и на Русия „Газпром“. ЕС се ангажира да улесни финансирането на украинските доставки от международните финансови институции като Световната банка и МВФ, на без допълнително финансиране, подчерта Шефчович. В същото време най-малко 500 млн. долара трябва да бъдат налични до края на годината, се казва в комюнике на Европейската комисия. От своя страна Русия потвърди, че е намалила цената на газа, продаван в Украйна. Според руските агенции тя е станала 232 долара за 1 000 куб. м. като това намаление обхваща зимния период.

Руският министър Новак заяви, че цената е на ниво, което сравнимо с тази на съседни европейски страни и уточни, че става дума за намаление от около 20 долара. Руската страна настояваше за европейски гаранции за финансиране на доставките на газ за Украйна. По условията на финансираното споразумение Украйна ще получи 500 млн. долара от международни финансови институции с гаранцията на ЕС. Средствата ще постъпят в специална сметка за изплащане на газа. Доставките на газ ще започнат още от 1 октомври.

В този момент в подземните газови хранилища на Украйна има повече от 15 млрд. куб. м газ. Миналата зима на Украйна имаше достатъчно запаси от газ – 16 млрд. куб. м. Милер оцени потребностите на Украйна на 5-7 млрд. куб. м., като отбеляза, че потреблението в украинската икономика намалява. Той обаче предупреди, че нещата много зависят от времето и ако то е студено нуждите могат да нараснат.