Русия подготвя ответни мерки на новите санкции на САЩ и Канада

Русия ще се заеме с разработването на ответни мерки във връзка с новите американски и канадски санкции срещу руската страна. Това заяви в събота официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич, предаде ТАСС.

„САЩ и Канада не могат да се успокоят във връзка с резултатите от състоялото се през март свободно волеизявление на жителите на Крим и Севастопол, – отбеляза дипломатът. – Те въведоха нови санкции срещу руски официални лица на различно равнище, разшириха забраните за нормалното икономически взаимодействие”.

„Адекватността на инициаторите на подобни решения предизвиква нарастващи съмнения. Впрочем, прозрения понякога получават и най-закоренелите фенове на санкциите, макар и те да не идват веднага: за признаването на безрезултатността от санкционната блокада на Куба например, на Белия дом му трябваше половин век. Какво, ще почакаме и ние”, каза Лукашевич.

„Съветваме Вашингтон и Отава все пак да се замислят за последствията от подобни действия. А ние ще се заемем с разработването на ответни мерки”, каза още представителят на руското външнополитическо ведомство.

„На тези, които продължават да хранят илюзии, че всички в света трябва да живеят така, както препоръчват Вашингтон и Отава, припомням: Крим е изконна и неразделна част от Русия. Жителите на полуострова днес са заедно с целия руски народ, който никога не се е огъвал и няма да се огъне под външния натиск”.

Лукашевич заяви също, че поредната порция от санкционни „емисии” на САЩ и Канада е с цел да подкрепи киевската „партия на войната”.

„Във връзка с новите санкции срещу ръководителите и други представители на Донецка и Луганска република ние изразяваме своето съжаление, че отново нагледно се демонстрира пълната незаинтересованост на Запада в регулирането на конфликта в югоизточната част на Украйна, – отбеляза дипломатът. – Главната предпоставка за това трябва да стане конструктивният диалог на Киев с Донецк и Луганск. Санкциите целят да нарушат политическия процес”.

„С лукавите разсъждения относно „загрижеността за териториалната цялостност на Украйна” и важността от спазването на минските договорености, не може да се прикрие очевидното: поредната порция от санкционни „емисии” на САЩ и Канада е с цел да подкрепи киевската „партия на войната”, подчерта официалният представител на руското МВнР.

От ведомството също така изразиха увереност, че въвеждането на новите едностранни санкции срещу Крим и Севастопол е пряко доказателство за признанието на Запада, че решението на жителите на полуострова за присъединяване към Русия е било единодушно и доброволно.

„Затова и „наказанието” е колективно. Между другото, познаването на историята, макар и поне на ниво учебник от средното училище, позволява да си спомним кой и кога и въвеждал колективни наказания срещу цели народи. Жалко е, че страни, определящи себе си като демократични, прибягват до подобни методи през XXI  век”.