Русия: Партньорство с ЕС ще има, но „в друг вид“

 Възстановяването на стратегическото партньорство между Русия и ЕС е неизбежно, но то ще има друг вид, заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС.

„Институционалните механизми за партньорство не работят. ЕС ги замрази. Въпреки това политическият диалог продължава и каналите за него са открити“, посочи руският дипломат.

Постоянният представител на Русия в ЕС каза, че се подготвя посещение в Москва на върховния представител на Европейския съюз за външните работи и сигурността Федерика Могерини.

Той припомни, че Русия участва в преговорите за иранската ядрена програма, в съвместните усилия за уреждането на конфликта в Близкия изток и в други съвместни консултации.

„Възстановяването на стратегическото партньорство е неизбежно, но в друг вид. Предишната конструкция не издържа изпитанието на украинската криза“, заяви той и добави: „мисля че повече ще обръщаме внимание на съдържанието и по-малко на гръмките лозунги.“

Чижов посочи, че в редица страни от ЕС е започнала „непристойна“ кампания, свързана с празнуването на победата над нацизма.

Чижов заяви, че е предал покани за празненствата на лидерите на ЕС, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Те не дадоха официален отговор, макар че Туск направи публично изявление по този въпрос“, отбеляза руският постоянен представител в ЕС.

Той добави, че редица европейски представители са обяснили отказа си с Деня на Европа, който също се пада на 9 май. „Но преди 10 години това не им попречи да дойдат на 60-годишнината от Деня на победата в Москва“, припомни руският дипломат./BTV