Русия отхвърли обвиненията на Киев пред Международния съд на ООН

Твърденията на Киев в Международния съд на ООН, че Русия е участвала във въоръжения конфликт в Източна Украйна, са безпочвени, заяви пред съда ръководителят на правния отдел в руското външно министерство Роман Колодкин, цитиран от Франс прес и ДПА.

„Руската федерация спазва задълженията си по договорите, на които се позовава Украйна“ в защитата на позицията си пред Международния съд, каза Колодкин. „Не сме установили никакво законово или фактическо основание“ за исканите от Киев мерки, добави той.

Вчера Киев поиска от съда да осъди Москва да плати обезщетение за сваления малайзийски самолет през 2014 г. Самолетът, изпълнявал полет от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален с ракета „земя-въздух“ над военна зона в Източна Украйна, при което загинаха всичките 298 човека на борда.

Ищецът настоява също, докато трае делото, съдът да наложи на Русия „временни санкции“, сред които да й забрани да финансира и въоръжава промосковските бунтовници и да спре дискриминацията срещу татарите в Крим.

Украйна смята, че Русия осигурява оръжия и финансови средства на проруските сепаратисти в Източна Украйна в нарушение на конвенцията на ООН срещу финансирането на тероризма.

 На 6 януари тази година в Международния съд в Хага започна предварителни изслушвания по жалбата на Украйна срещу Русия. В нея се твърди, че от 2014 г. Русия е засилила намесата си в украинските вътрешни работи чрез „военно нахлуване в Украйна“, „финансиране на терористични актове“, а в Крим „е завзела с военна сила част от украинската суверенна територия“. В жалбата се посочва също, че на тези територии Русия „извършва целенасочена кампания за културна чистка“, с което нарушава Конвенцията за премахване на всички форми на расовата дискриминация.

Колодкин изтъкна, че ставащото в Източна Украйна е вътрешен въоръжен конфликт, а не тероризъм, и поиска съдът да отхвърли иска на Киев.

Най-малко 17 зенитноракетни комплекса „Бук-М1“, принадлежащи на украинската армия, се се намирали в Източна Украйна през лятото на 2014 г., когато там бе свален малайзийският пътнически самолет, заяви друг високопоставен чиновник от руското министерство на външните работи пред съда.

По думите на Иля Рогачов Русия активно е сътрудничела на Съвета за сигурност на Холандия и Съвместната следствена група, които проучваха причините за свалянето на „Боинг“-а, изпълнявал полет Ем Ейч 17 от Амстердам до Куала Лумпур. Русия обаче не е съгласна с изводите на тези два органа, защото те са оставили настрана „голяма част от доказателствата“, подчерта той и посочи като пример данни, получени от „двама независими холандски журналисти“, пребивавали наскоро на мястото на катастрофата.

Рогачов, който е директор на департамента за нови предизвикателства и заплахи към руското външно министерство, каза пред съда в Хага, че международните следователи не са стигнали до извода, че гражданският самолет е бил свален умишлено или че ракетите са били предоставени специално за тази цел, което означава, че не може да става дума за нарушение на Конвенцията на ООН за противодействие на финансирането на тероризма.

Източник: Медиапул.бг