Русия осъди Apple за манипулация на цените на iPhone

Руската антимонополна служба призна Apple за виновна в манипулиране на цените на iPhone на територията на страната, съобщава онлайн изданието ZDNet, цитирано от flashnews.bg.

Решението е резултат на 7-месечно разследване.

Според руския регулатор представителството на Apple в страната е казало на 16 търговски вериги да поддържат препоръчителните цени на iPhone 5S, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s и iPhone 6s Plus. Разследването е показало, че Apple Russia следи цените на телефоните и ако прецени, че те са „неподходящи“, започва да изпраща имейли към дадения търговец с искане да ги промени.

Регулаторът заявява, ако търговецът не се е съобразявал с искането на Apple, е бил заплашен от прекратяване на отношенията с компанията. Освен това в договорите си с търговците, Apple има клауза, която ѝ позволява да прекратява едностранно отношенията по всяко време и без да дава обяснения.

Антимонополната служба казва още, че Apple е съдействала на разследването и вече е прекратила действията си за манипулиране на цените. Компанията е въвела допълнителни вътрешни правила, които да посочват на служителите да спазват руските антимонополни закони, казва още службата.

Все още не е ясно дали ще има финансова глоба за Apple.

Компанията е застрашена от такава, но първо има 3 месеца, за да обжалва решението. Едва след това ще може да се определи глобата, която може да е в размер на до 15% от приходите на компанията в Русия.

В момента руските власти проверяват и Microsoft. През ноември миналата година руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab подаде жалба срещу софтуерния гигант с обвинението, че злоупотребява с господстващата си позиция на пазара. Освен това миналата година Русия глоби Google с 6.75 млн. долара заради задължението производителите на смартфони, които използват Android, да инсталират предварително приложенията на компанията.