Русия остава втора по износ на оръжие

Русия е един от лидерите в глобалния оръжеен пазар и твърдо държи второто място по обем на продажбите на оръжие. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин на заседание на комисията по военнотехническо сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС.

Той съобщи, че през 2013 г. износът на руски стоки и услуги в отбранителния сектор е нараснал с 3 на сто и е нахвърлил 15,7 милиарда долара. По думите му САЩ държат 29 процента от световния оръжеен пазар, Русия – 27 на сто, следвани от Германия, Китай и Франция съответно със 7, 6 и 5 на сто.

Владимир Путин каза, че през миналата година Русия е подписала нови дългосрочни договори за доставка на въоръжение на сума 18 милиарда долара, с които общият обем на поръчките за износ е достигнал рекордно ниво от над 49 милиарда долара.

Според президента през годината фирми от руския военнопромишлен комплекс са доставяли продукцията си на 65 държави и са участвали в 24 международни изложби.

През 2013 г. делът на средствата за противовъздушна отбрана (ПВО) в руския оръжеен износ е достигнал 20 на сто, като преди това е бил 13 процента. Путин каза, че над 70 страни в света ползват руска техника за ПВО и че делът на Русия в глобалния пазар на тази техника е близо една трета.

“По своите технически и бойни параметри комплексите от типа С-300, С-400 и “Панцир-С-1” са безусловно лидери на световния пазар на въоръженията”, заяви Владимир Путин.

Той отбеляза, че “запазването на съвместно създадения научен и конструкторски потенциал (на украинските предприятия) съответства на интересите както на Русия, така и на Украйна”.

Според него евентуалното прекъсване на “кооперационните връзки” в този бранш може да породи проблеми за военнопромишления комплекс на Украйна и за работещите в него и за семействата им.