Русия обяви Коломойски и Аваков за международно издирване

Следствената комисия на Русия внесе постановление за привличане на губернатора на Днепропетровската област Игор Коломойски и вътрешния министър на Украйна Арсен Аваков под отговорност за употреба на забранени методи и средства за водене на война в източната част на Украйна, предаде РИА Новости, позовавайки се на представителя на комисията Владимир Маркин.

„В рамките на наказателно производство, образувано на основание престъпление, предвидено в чл. 356, 105, 144, 126 от Наказателния кодекс на Русия за използване на забранени средства и методи на водене на война, убийство при утежняващи обстоятелства, възпрепятстване на професионалната дейност на журналисти и отвличане на хора е издадено постановление за привличане в качеството на обвиняеми на Игор Коломойски и Арсен Аваков“, заяви Маркин.

„В най-близко време следствието възнамерява да обяви Аваков и Коломойски за международно издирване и да поиска от съда арестуването им“, каза той.

Освен това в рамките на наказателното производство се предприемат мерки за установяване на конкретни лица измежду командири и военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, „Националната гвардия на Украйна“ и бойци на „Десен сектор“, участвали в провеждането на военна операция срещу гражданското население в Югоизточна Украйна, добави Маркин.