„Русия ни е една“: посланието на Путин пред Федералното събрание в цитати

Руският президент Владимир Путин днес изнесе традиционното си годишно послание към Федералното събрание, съобщи ТАСС. Обръщението продължи 69 минути  и бе прекъсвано от аплодисменти най-малко 10 пъти. В него руският държавен глава обърна внимание на единството на обществото, уроците на историята, икономиката и борбата с корупцията.

За независимостта на страната

„Народът на Русия отново убедително доказа, че е способен да отвръща не нелесни предизвикателства, да отстоява и защитава националните си интереси, суверенитета и независимия курс на страната“.

За взаимното уважение

Путин отбеляза, че постигнатото в Русия единство на гражданите не означава следване на фалшиви догми, но подчерта, че чуждите чувства не бива да се оскърбяват.

„Това обаче не означава, че жонглирайки с красиви думи и прикривайки се зад разсъждения за свободата, може да се оскърбяват чувствата на другите хора и националните традиции“. 

Той призова гражданите да се уважават взаимно:

„Ако някой смята себе си за по-възвишен, по-интелигентен, смята се за по-умен от останалите, ако сте такива – отнасяйте се с уважение към другите хора.“

За единството и уроците на историята

Според Путин уроците на историята са нужни за примирение и постигане на гражданско съгласие.

„Добре знаем какви последици носят т. нар. велики сътресения. За съжаление в нашата страна миналия век имаше много такива. През настъпващата 2017 г. ще се отбележат 100 години от Февруарската и Октомврийската революция. Това е пореден повод още веднъж да се обърнем към причините и самата природа на революцията в Русия. Не само за историците и учените – руското общество се нуждае от обективен, честен, дълбок анализ на тези събития“.

„Може ли да се постигнат значими цели в едно раздробено общество? Може ли достойно да се развиваме на нестабилната държавна и властова почва, загубила доверието на народа? Отговорът е очевиден – естествено, не“, заяви Путин.

По въпроса за интерпретацията на събитията от 1917 г. Путин отбеляза, че не бива да се спекулира с трагедиите, „засегнали практически всяко семейство в Русия“.

Да помним – ние сме единен народ, ни сме един народ и Русия ни е една“.

За приятелите и враговете

„Не търсим и никога не сме търсили врагове – трябват ни приятели, но няма да допуснем да бъдат нарушени интересите ни, да бъдат пренебрегнати“.

За свободата на мисълта и словото

Според Путин никой не може да забрани свободата на мисленето и правото на открито изразяване на позициите на хората.

„И в културата, и в обществения живот никой не може да забрани свободата на мисълта и правото на свободно изказване на позицията по въпроси, свързани с политиката, икономиката“

За борбата с корупцията

По повод корупционните скандали в Русия напоследък, Путин отбеляза, че абсолютното мнозинство от държавните служители са честни и порядъчни хора.

„Но нито длъжността, нито високите връзки, не са заслуга и не могат да бъдат прикритие за мръсотията по ръцете на представителите на властта“.

Той отбеляза още, че е против информационния шум.

За цифровата икономика

„Русия трябва да стартира мащабна система за развитие на цифровата икономика, ориентирана към местни разработки“, заяви Путин.

„В реализацията ѝ ще се опираме на руски компании, научноизследователски и инженерни центрове в страната. Това е въпрос на националната сигурност,  технологичната независимост на Русия, нашето общо бъдеще“.

Източник:  „Руски дневник“