Русия ни връчи нота за „Лукойл“

Бойко Борисов и Даниел Митов се разминаха в оценките си за Сергей Лавров, публикува duma.bg.

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов се разминаха в мнението си за Сергей Лавров, и то само в рамките на 24 часа. „Манипулативна е тезата, че отказваме проекти в полза на друга държава. Думите на Сергей Лавров граничат с невъзпитано поведение“, бе мнението на Митов в събота.

Повод за тези реплики бе изказването на премиера Бойко Борисов пред бизнесмени от Американската камара в София, когато той обяви, че сме спрели три руски проекта. На следващия ден руският външен министър Сергей Лавров обяви, че би се срамувал пред избирателите си да каже подобни неща.

Митов обяви, че думите на премиера не са били предадени правилно, както обяснил и самият Борисов. На въпрос дали го е срам от това, че България е спряла руски проект, Митов заяви: „Не само, че не ме е срам. Когато един проект не е в полза на страната, не е направен по правилата няма нищо драматично да бъде спрян“.

Вчера обаче Бойко Борисов зае диаметрално противоположна позиция от тази на Митов. Пред журналисти той обяви, че Сергей Лавров е изключителен дипломат.“ Многократно съм казвал, че руската дипломация е изключителна. В момента може би външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света“, допълни още Борисов.

Във връзка с информациите, че посланикът ни в Москва Бойко Коцев е бил викан в руското външно министерство по повод репликите на премиера, че Русия продава най-скъпият газ в Европа на България, премиерът коментира: „Да, има нота, но тя е във връзка с проверките в „Лукойл“, а ние проверяваме всички петролни компании. Когато направят нещо добро като завода, инвестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя – качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне“, заяви Борисов.

По думите му е факт, че, откакто са започнали проверките, горивото е намаляло значително като цена. „В качеството вече също има доста голямо подобрение“, добави премиерът. Борисов посочи, че е чувал медиите да го упрекват, че е приятел с директора на „Лукойл“. „Животът показва, че просто сме принципни, за добро и за лошо“, отбеляза премиерът.

„Няма да се поддадем на руската дипломация. Винаги съм знаел, че православната ни църква и народът обичат руската нация, както и самият аз. Едното е история, памет, признателност, другото са сметки. Когато е факт, че ни продават най-скъпия газ от десетилетия наред, не можем да сме доволни от тях и търсим диверсификация, по-добри цени. Ако за това ме упрекват, имат основание. Проверяваме Шел, ОМВ, но от тях още не съм получил нота“, подчерта Борисов. Министър-председателят уточни, че народът искал евтино гориво, поне каквато е себестойността му, както и да е качествено. Като изразител на тази воля, сме длъжни да направим всичко необходимо и го правим“, допълни Борисов.