В Русия не изключват бойкот на Олимпиадата заради отстраняването на руските атлети

В Съвета на федерацията на Русия не изключват, че отстраняването на руските спортисти от Олимпиадата в Рио де Жанейро може да доведе до бойкот на игрите на целия руски отбор, тъй като са заложени честта и достойнството на страната. За обмислянето на подобна възможност разкри вице-председателят на  Съвета на федерацията Илияс Умаханов пред РИА Новости.

Причината за това е решението на Спортният арбитражен съд да отхвърли жалбата на Руския олимпийски комитет за недопускане на руски лекоатлети до участие в Рио.

Умаханов каза, че в случая става дума за честта и достойнството на цяла Русия.

Той коментира, че след решението на Спортния арбитражен съд въпроса за бойкота на Игрите става актуален пред всички спортни федерации в Русия.

Умаханов добави, че напълно разбира, че за всеки спортист участието на Олимпиада е изключително важно и съдбовно, тъй като такава възможност може да се отдаде само веднъж в живота. От друга страна обаче стои репутацията на страната, нейната чест и достойнство, които трябва да бъдат защитени.

Иляс Умаханов каза още, че руските лекоатлети са един от най-силните в света и насилственото им изваждане от участие на Олимпиадата е сериозен удар по имиджа на руския спорт.

Според него случилото се е „огромно черно петно върху световния спорт“.