Русия може да построи още 2 реактора в АЕЦ „Бушер“ в Иран за $10 млрд.

Русия е готова да строи още два реактора в иранската АЕЦ „Бушер“, съобщава италианската информационна агенция ANSA, като се позовава на изявление на руския енергиен министър Александър Новак.

По-късно новината беше потвърдена и от ръководителя на Организацията по ядрена енергетика в Иран Али Акбара Салехи пред Bloomberg, предаде ТАСС.

“Русия може да започне строителството на още два енергоблока в АЕЦ „Бушер“ на стойност 10 млрд. долара“, казва той.

ТАСС припомня и водените в понеделник разговори по време на среща в Баку между държавните глави на Русия Владимир Путин, на Азербайджан Илхам Алиев и на Иран Хасан Рухани.

Тримата подписаха декларация за сътрудничество и борба срещу тероризма, регулиране на регионални конфликти и развитие в сферата на енергетиката, транспорта и други икономически сфери. Един от обсъжданите проекти е създаване на жп линия, която да даде достъп на руската страна до Суецкия канал.

АЕЦ „Бушер“ е построена от руски експерти съгласно подписан договор между Москва и Техеран от 1995 година. Централата беше въведена в експлоатация през 2012 година и работи под контрола на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ).