Русия може да залови и препрограмира бойните делфини на САЩ

Руските специалисти могат да заловят и препрограмират обучените американски бойни делфини, заяви руски експерт

Руските специалисти и моряци от военноморските сили могат да заловят и препрограмират използваните от САЩ бойни делфини за учения на НАТО в Черно море, заяви руски военен експерт биолог, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Mинистерството на отбраната на САЩ съобщи за планове да се използват бойни делфини при натовски учения в Черно море.

„Ако има нещо вярно в тази информация и ВМС на САЩ докарат за учения в Черно море делфини, които са специално обучени за диверсионни действия против кораби и военноморски бази, за Русия се появява прекрасна възможност да изпита в реална обстановка най-новите антидиверсионни средства, които са разработени между 2001 и 2014 г.“, отбеляза експертът.

Според него става дума за специален трал, снабден с устройство, което може да възпроизведе издавани от делфини звуци.

„Достатъчно е да се използват звуците, които издават разгонените делфини. В такъв случай всякакво предишно обучение на делфина престава да играе роля. Делфините се устремяват към епицентъра на призива, а след това е въпрос на техника“, поясни източникът.

Размерите на трала позволяват един делфин да бъде поет и вдигнат на повърхността в специален резервоар с морска вода с удобна за него температура.

След това делфините се доставят в научноизследователски център за разучаване на степента и характеристиките на подготовката им.

„Не е в интерес на Пентагона да предаде в ръцете ни свои животни, за да разгадаем алгоритъма на специалната им подготовка.

Заловените делфини впоследствие могат да бъдат преобучени („препрограмирани“) да изпълняват други задачи, съвършено неочаквани за САЩ и съюзниците им от НАТО“, заключава руският експерт.