Русия конструира микровълново оръдие

Руската Обединена корпорация за производство на инструменти (ОПК) е произвела микровълново оръдие, което може да неутрализира самолетите на врага, дроновете, както и крилати ракети, пише в. Сега. Това, което прави оръжието, е да блокира електрониката на въздухоплавателните средства.

Новото оръжие е било изработено в Московския радиотехнически институт на Руската академия на науките и действа в радиус, по-голям от 10 км.

Системата се състои от силен генератор и параболична антена, система за управление и система за предаване, които са монтирани на шаси, подобно на това от ракетната установка за противовъздушна отбрана „Бук“.

Когато е поставено на специална платформа, „микровълновото оръдие“ може да осигури „кръгова отбрана“ в радиус от 360 градуса.

Микровълните на практика „изпържват“ електрониката на врага. Руските експерти твърдят, че според техническите характеристики това оръжие няма еквивалент в света.

Микровълновото оръдие засега е било показано само на експерти в затворената част от програмата на военния форум „Армия 2015“, проведен в околностите на Москва.