Русия и Япония обменят местни групи туристи без визи

Първата за годината група руски жители на оспорваните от Япония няколко Курилски острова ще посети Токио, предаде ТАСС.

Групата се състои от деца и юноши между 12 и 17 години. В четвъртък те ще могат да разгледат забележителности в столицата на Япония, да вземат участие в чайна церемония и да се срещнат със свои връстници, които изучават руски език. Очаква се да се върнат у дома на 1 юни, пише actualno.com

От своя страна в рамките на т.нар „безвизов обмен“ японци могат да посещават южната част на Курилските острови. Обменът се прави от 1991 година. От островите Итуруп, Кунашир и Шикотан в Япония са били над 8 хиляди души. Над 18 хиляди японци са се възползвали от възможността да се разходят до Курилските острови.

Курилите са вулканични острови, разположени между полуостров Камчатка и остров Хокайдо. Те отделят Охотско море от Тихия океан. Разположени са по протежение на 1175 км, общата им площ е около 15 600 кв. км. Те са част от Сахалинска област на Руската федерация. Включват 20 големи и повече от 30 по-малки острова, посочва Уикипедия.

Принадлежността на част от Курилските острови към Русия се оспорва от Япония. Териториалният спор датира още от втората половина на XIX век.